Zdraví a raw strava/health and raw food diet

Chcete být zdraví a plní vitality a energie? Potom je pro vás raw strava neboli vitariánství ta správná volba. Již v minulém článku, Hubnutí a raw strava/weightloss and raw food diet, jsme si stručně vysvětlili, co vlastně raw strava je. Nyní bych se zaměřila na to, jaké dopady má tento životní styl na naše zdraví.

blueberries-2278921_640

Sama za sebe můžu říci, že neznám ani, co je rýma a je to velmi příjemné, být zdravá.

Když přijímáte jídlo v „syrové“ podobě, nepřijdete o cenné vitamíny, minerální látky a důležité enzymy. Navíc tato strava nezatěžuje organismus, protože je velmi přirozená a jednoduchá na rozložení. Umíte si třeba představit, že byste naservírovali opici řízek se salátem? Určitě ne. Také jste si určitě všimli, že zvířata netrpí civilizačními chorobami jako je vysoký krevní tlak, cholesterol, nemají mrtvice, infarkty, rakovinu a podobně. Vše je způsobeno nevhodným stravováním. Správné by bylo spíše říci, stravováním, které není pro naše tělo přirozené. Naše tělo nemá fyziologické znaky masožravce, jako je například velmi krátké střevo, aby v něm nezahnívaly zbytky  masa, nemáme drápy, naše sliny jsou uzpůsobené hlavně pro trávení cukrů, a co se týká žvýkání, naše zuby se pohybují ze strany na stranu, rozmělňujeme, netrháme. Navíc ani nemáme instinkty masožravce, holýma rukama těžko něco ulovíme, zabijeme a sníme.
Slyšela jsem velmi pěkný příklad. Představte si, že vezmete dvouleté dítě a dáte ho do kolébky společně s králíčkem a jablkem. Jsem si stoprocentně jistá, že nezabije a nesní králíčka a s jablkem si bude hrát.


Jak to tedy vypadá v praxi, když se živíme stravou, která nám nepřísluší, hlavně živočišnými produkty jako je maso, mléčné výrobky a vejce. V našem těle se ukládají velmi toxické látky, zahnívají a vyplavují se zpět do těla. S některými se tělo naučilo bojovat. Určitě jste slyšeli o tom, že když nebudete jíst mléčné výrobky, bude vám chybět vápník. Opak je pravdou.

Když mi bylo 11 let, v té době jsem jedla mléčné výrobky opravdu ve velkém, pila minimálně litr kravského mléka denně. Zjistilo se, že mám odvápněné kosti a poměrně to bolelo. Jak je toto vůbec možné?
Kravské mléko je totiž pro tělo kyselé a cizorodé, tělo se snaží tuto kyselost zneutralizovat. A víte, jak to dělá?  Vyplavuje vápník a fosforečnan z kostí, za vzniku fosforečnanu vápenatého a tuto kyselost neutralizuje. Existuje mnoho rostlinných potravin, které obsahují několikanásobné množství vápníku než je mléce.  Mléka se ani vzdávat nemusíte, existuje řada chutných rostlinných mlék, vyrobených z různých ořechů, z máku, kokosu. A dají se doma i jednoduše vyrobit.

Volba je tedy jen a jen na vás, jestli chcete být zdraví nebo brát plata prášků, která řeší důsledek nemoci, ale ne její příčinu. Nevhodná strava, reklamy na tuto stravu a farmaceutický průmysl je jedna veliká komedie a začarovaný kruh.

 


Do you want to be healthy, full of vitality and energy? Then raw food is exacly the life-style for you. I wrote some information in last artical (weight-loss and raw food diet). In this artical, I would like to summarize some benefits of this „diet“ for our health. From my side of view, great benefit for me is, that I am not ill during a year.

When you eat food as raw food, this food has a lot of nutrients, vitamines, minerals and enzymes. This food is not heavily digestible for organism, because it is nature and very simple in composition.  Can you imagine that you would serve to monkey potatoe salad and steak? Not very easily, I think. You have probably registered that animals do not have illnesess like high blood pressure, high cholesterol, stroke, infarct, cancer and so on. Everything is caused by incorrect eating habbits. More exactly said, by eating food that is not nature to us. Our body has not physiological characters of carnivors. We do not have very short intestine to prevent rotting of meat, we do not have claws. Our spits are mostly alcaline to digest sugars and we do not tear meat by our teeth but pulverize food. Our instinc is not as carnivore  have. We are not able to hunt some animal with our bare hands, kill it and eat.
I have heart very nice example. Imagine that you take small child, perhaps 2 years of age and you put him with rabbit and an apple. I am sure for 100% that this child does not kill small rabbit and will not play with an apple.

How does it look, when we eat food that is not native for us? I mean, mainly animal products as meat, dairy and eggs. In our body, some toxic substances are stored, then rot and these are washed out back to our body. Our body is very clever and effective and it learned to fight with it somehow.

You have probably heart about the fact that if you do not eat dairy, you will be deficient to calcium, but it is not true. When I was of age 11, I ate and drank a lot of dairy stuff and it was found that my bones were decalcified and it heart a lot. How it was possible?
Cow milk is very acid for the body. Body tries to compenzate this acidity. It takes calcium and phosphate to create calcium phosphate to neutralize this acid. There exist a lot of vegan food that contain more calcium than cow milk. You have not omit milk, you can make it very easily from nuts, seeds, coconut and so on.

It is always up to you, if you want to be healthy or to take a lot of pils that do not solve the problem in the first place. It solve only result of your state. Unhealthy food, commercial breaks and pharmaceutical industry are really great commedy and vicious cycle.