Výživa, Strana 2

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst neboli intermittent fasting je v dnešní době velmi oblíbená metoda, která se používá nejen pro výborné hubnutí, ale zároveň pro své zdravotní benefity. Myslím si, že každý, kdo rozumí fungování těla a hormonům, tuto metodu velmi doporučuje.     O co se tedy jedná. Prerušovaný půst je založený na rozdělení dne do dvou etap. Jedná se o „okno“ kdy nejíte, držíte půst, a následně na „okno“ tzv. feeding window. Nejčastěji se dodržuje systém 16/8, kdy 16 hodin, včetně s...

Proč (ne)počítat kalorie?

Počítat či nepočítat kalorie? Existují dva tábory. Jeden urputně kalorie počítá, protože to je přece stará známá fyzika neboli příjem versus výdej. Jiní vsází více na hormony a na to, jak tělo doopravdy funguje. Jak je to tedy doopravdy?   Ve skutečnosti ani jeden směr nemůže existovat bez toho druhého. Určitě je dobré mít nějaké povědomí o tom, kolik toho zhruba sníte a jaký máte výdej a také jaký je váš bazální metabolismus, respektive jakou energii vaše tělo potřebuje pro základní živo...

Mikronutrienty v potravinách

Jaké potraviny konzumovat, když potřebujeme doplnit určité minerály? Nutričně důležité minerály: Hořčík:ovoce: avokádo, banány datle, sušené meruňky, maliny, kešuzelenina: špenát, artyčok, brokolice, bramboryluštěniny: sojové boby, hrách, fazole,semínka: mandle, piniová semínka, mákořechy: všechny, nejvíce paraostatní: pohanková mouka, otruby, droždí, kakao, celozrné výrobky Vápník:sušené ovoceluštěniny: čočka, fazole (bílé)zelenina: brokolice, celer, kedlubna, špenát, červená řepa, kopr, k...

Stopové prvky

Mezi stopové prvky řadíme tyto minerály: Cu, Fe, Mn, Zn, Cr, Co, Mo, Se, I, F   Měď (Cu):• Společně se železem se podílí na krvetvorbě• Je nutná pro správné vstřebávání železa• Je součástí kolagenu• Podílí se na lepší využitelnosti cukrů společně se zinkem• Významnou roli hraje při stavbě kosterního aparátu• Podílí se na tvorbě barviva melaninu v kůži a ve vlasech (předčasné šedivění vlasů může souviset s nedostatkem mědi)• Má protizánětlivé účinky• ...

Je člověk masožravec?

Člověk a masožravec nemají stejnou fyziologii těla, což svědčí o tom, že by se člověk neměl stravovat tak, jak to pro něj není přirozené. Pravda je sice taková, že se přizpůsobíme jakékoliv stravě. Respektive, bakterie v našich střevech se zhruba za 3 týdny adaptují na jakoukoliv stravu. Ale za jakou cenu? Pokud nejíme přirozenou stravu, zatěžujeme velmi organismus a jsme nemocní… Jaké jsou rozdíly?                &n...

Nutričně důležité minerály

Minerály rozdělujeme na nutričně důležité, na stopové prvky a doplňkové prvky.Nutričně důležité jsou minerály: Ca, P, Mg, Na, K, ClStopové prvky: Cu, Fe, Mn, Zn, Cr, Co, Mo, Se, I, FDoplňkové prvky: Ni, Si, Sn, V, B, LiZaměřila bych se na první dvě kategorie. Nutričně důležité minerály: Vápník (Ca)Nejvíce zastoupený v našem těle, v kostech a zubech.• Podílí se na správných svalových a nervových funkcích• Reguluje srdeční rytmus• Aktivuje některé enzymy• Důl...

Vitamíny rozpustné v tucích

Mezi vitamíny rozpustné v tucích se řadí vitamín A, D, E a K. Všechny jsou pro tělo velmi důležité a pro jejich vstřebání potřebujeme jíst i nějaké zdravé tuky. Proto je velmi vhodné jíst zeleninový salát s olivovým olejem nebo třeba kokosovým olejem místo toho, abyste si k tomu dali pečivo. Podpoříte nejen vstřebávání vitamínů, ale zároveň poskytnete správnou výživu svému mozku. Vitamíny rozpustné v tucích mají jednu nevýhodu oproti vitamínům rozpustným ve vodě. Můžete se jimi předávkovat. &nb...

Vitamíny skupiny B a vitamín C

Vitamíny dělíme do dvou skupin. Jedná se o vitamíny rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích.Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme vitamíny skupiny B a vitamín C. A, D, E a K jsou vitamíny, které ke svému vstřebání potřebují tuky.     Vitamíny rozpustné ve vodě: vitamíny skupiny B:Thiamín (B1):Thiamín ovlivňuje náš nervový systém a krátkodobou paměť. Jeho nedostatek má vliv na zhoršení duševních chorob, zhoršení koncentrace, citlivosti, na nespavost, deprese, zmatenost, působí změn...

Jak vzniká cukrovka a vysoký cholesterol?

Cukrovka a vysoký cholesterol Dvě dnes velmi běžné civilizační choroby. Jak vznikají a jak jim předcházet?Obecně se říká, že jsou z velké části způsobeny geny. Pravda je ovšem taková, že 95-99% těchto chorob je způsobeno životním stylem, a to samozřejmě nemluvím jen o stravě. Velkým viníkem je stres a negativní myšlení. Dokonce snad ještě větším než samotné nevhodné stravování. Důsledky negativního anebo pozitivního myšlení se zabývají tzv. neurovědy. Jsou opravdu fascinující a určitě se jim bu...

Pravda o mléčných výrobcích II

V minulém příspěvku jsem se stručně věnovala mléčným výrobkům, a proč vlastně nejsou zdravé. Spíše bych řekla, že patří mezi jedny z nejméně zdravých potravin vůbec. Ani kysané výrobky nejsou zdravé. Ti, co produkují mléčné výrobky samozřejmě velmi dobře vědí, jak jsou špatně stravitelné, proto se vás snaží přelstít tím, že přidají do svých výrobků nějaké bakterie, aby se vám zlepšilo zažívání. Vše je bohužel jen o penězích. Nikdo se nikdy nebude zajímat o vaše zdraví.     Mléčné ...

Stránka 2 z 3 - 25 položek celkem