Kombinování cukrů a tuků ve výživě/combining fats and carbs in our diet

Nikdy nekombinujte cukry a tuky ve výživě, neprospívá to ani vašemu zdraví ani vaší postavě.
Pokud hubnete, toto je pravidlo číslo jedna, kterého byste se měli držet.
Jak to v našem těle funguje na hormonální úrovni?

Do not combine fats and carbs in your diet. It is not fine for your health and for your body too. This is the number one rule, when you are dieting.
How does this work in our body on hormonal level?

berliner-17811_640 

Existují 3 zásadní hormony, které se podílejí na ukládání tuku. Jeden z nich určitě znáte a jmenuje se inzulín. Hormon inzulín je vlastně jakýsi klíč k otevření buňky a přijmutí všech živin, které jsou k dispozici. Následně jdou živiny do krevního řečiště. Inzulín je primárně stimulovaný cukrem. Jakmile společně s cukrem sníte i nějaký tuk, automaticky dojde k uložení veškerého tuku. Inzulín stimuluje enzym lipoprotein lipázu, který ukládá tuky a zároveň blokuje další enzym hormonálně sensitivní lipázu, díky které tuk spalujete. Mezi cukry řadím všechny typy sacharidů kromě fruktózy, která se v těle metabolizuje úplně jiným způsobem.
Pokud sníte větší množství cukru, které není tělem využito na energii a vaše glykogenové zásoby jsou naplněné (cukr se ukládá ve svalech ve formě glykogenu), dojde k uložení do tukové tkáně.

There are 3 hormons, which have big effect on fat storage. One of them is insulin. Hormon insulin is a key for opening cellular door and absorbing all nutrients that are available. After that they are travelling into blood stream. Insulin is stimulated by the sugar  itself. Insulin stimulates enzyme lipoprotein lipase to store fat and blocks hormon sensitivite lipase to burn fat. When am I speaking about sugars, I have on my mind all sugers with fructose exeption. Fructose is metabolized differenty in the body.
When we eat a lot of sugar and this sugar is not used as energy for the body and glycogene is full (sugar is stored in muscles in form of glycegene), sugar is stored as fat.


Dalším hormonem je ASP (acylation stimulation protein). Tento hormon se podílí přímo na tvorbě triacylglycerolů, neboli tuků. Tuk stimuluje ASP a ten dále stimuluje inzulín, proto tedy pokud sníte čistý olej, dojde také nepřímo k produkci inzulínu. V tomto případě se jedná o negativní smyčku a stimulovaný inzulín produkuje ještě více ASP a tak dále. Pokud se budete přejídat tukem a to i v ketóze, tak ano, opravdu přiberete. Není nic jednoduššího pro tělo než uložit tuk opět na tuk.

Next fat storage hormon is ASP (acylation stimulation protein). This hormon creates directly triacylglyceroles, fats. Fat stimulates production of ASP, ASP stimulates insulin, insulin stimulates more ASP again, it is some negative loop. It means, when you eat pure oil, insulin is stimulated too, but not directly.  When you eat a lot of fats, even in keto, you gain fat. There is nothing easier than to store fat from fat.

Třetím a posledním zásadním hormonem je GIP (glucose dependent insulinotropic peptide), který se nachází v tenkém střevě. Tento hormon je stimulován cukry, ale i tuky, jen jiným mechanismem. GIP u cukrů dále stimuluje inzulín.

The third fat storage hormon is GIP (glucose dependent insulinotropic peptide), which is located in small intestine. This hormon is stimulated by the sugar and fat too, but with different mechanism. GIP with sugar creates insulin production.

Pokud bychom se zaměřili pouze jen na cukr z hlediska hubnutí (ne zdraví), studie prokázaly, že ve skutečnosti, kdybychom jedli jen cukr, který využijeme, bez přídavku tuků, nedocházelo by k velkému ukládání tuku. Proces de novo lipogeneze není pro tělo úplně tak jednoduchý. Jedná se o přeměnu sacharidu (např. škrobu) na tuk. Přeměna tuku z potravy na tuk zásobní je mnohonásobně jednodušší.
Hlavní problém je právě kombinace cukrů a tuků, kdy cukr je využit nebo uložen a všechen tuk je uložen. „Nikdy neotvírejte buňky dokud si nejste jistí, co budete jíst! “

When we look at sugar content in our diet from  weight loss aspect, studies show, that in reallity, it is not so easy to store fat from sugar so easily.  This proces is called de novo lipogenesis. Conversion of fat from diet to stored fat is  much more easier.  The main problem stands when we eat carbs and fats together, so that sugar is used or stored and all fats are stored.
„Do not open the cellular door untill you know exactly what you eat! “

V přírodě prakticky nenajdete žádnou potravinu, která by kombinovala cukry a tuky dohromady. Pokud obsahuje tuky, potom má málo sacharidů a třeba opět více bílkovin (např. oříšky).  Pokud má více sacharidů, zase neobsahuje tuky a může mít více bílkovin (např. luštěniny). Všechny potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů jsou vysoce z procesované potraviny vyrobené člověkem.

There does not exist any food in the nature that mixes carbs and fats together. When fats are present, then there is low amount of sugars and less or more proteins. (for example nuts). When food is rich for sugars, then there is only small amount of fats and less or more proteins (e.g.legumes).  Food with hight amount of carbs and fats is highly precessed  foods made by human.


Shrnutí:
Cukr = inzulín = uložení tuku
Cukr = GIP = inzulín = uložení tuku
Tuk = ASP = inzulín = uložení tuku
Tuk = GIP = uložení tuku

Summary:
Sugar = insulin = fat storage
Sugar = GIP = insulin = fat storage
Fat = ASP = insulin = fat storage
Fat =  GIP = fat storage

Z toho vyplývá, že pokud budete kombinovat cukry a tuky dohromady, nejedná se pouze o množství uložených tuků 1+1, ale zhruba ještě (1+1) x7.

From the summary is absolutely clear that to combine fats and carbs is absolute nonsense and when we speak abou fat storage, it  is not only 1+1 but (1+1)x7.