Jak vzniká cukrovka a vysoký cholesterol?

Cukrovka a vysoký cholesterol

Dvě dnes velmi běžné civilizační choroby. Jak vznikají a jak jim předcházet?
Obecně se říká, že jsou z velké části způsobeny geny. Pravda je ovšem taková, že 95-99% těchto chorob je způsobeno životním stylem, a to samozřejmě nemluvím jen o stravě. Velkým viníkem je stres a negativní myšlení. Dokonce snad ještě větším než samotné nevhodné stravování. Důsledky negativního anebo pozitivního myšlení se zabývají tzv. neurovědy. Jsou opravdu fascinující a určitě se jim budu věnovat v některém z budoucích článků.

Dnes ale o cukrovce a vysokém cholesterolu. Pevně věřím, že tyto informace mohou mnohým z vás pomoci.

tart-2002839_640 

Cukrovka (Diabetes) 2. typu
Vzniká hlavně díky špatným stravovacím návykům, které se bohužel staly pro většinu lidí „progra-mem“. Čím častěji jíte (s nadmírou sacharidů), tím více stimulujete hormon inzulín a ten se stává postupem času rezistentním. Vždy, když něco sníte, mozek dá signál inzulínu, aby otevřel buňky a došlo ke snížení cukru v krvi.
Pozn: Opačně funguje hormon glukagon. Pokud máte nízkou hladinu v krvi, glukagon dostane signál, že máte jíst. Čím více máte vyplaveného glukagonu, tím více spalujete.

Pokud tedy neustále přetěžujete tento systém (tj. častým jedením nutíte mozek ke stimulaci inzulínu), komunikace mezi mozkem a inzulínem přestane fungovat a dojde k tomu, že kolem buněk se bude sice nacházet spousta inzulínu, ovšem buňky budou paradoxně hladovět. Ke vzniku cukrovky přispívají i živočišné tuky, jelikož nejsou pro tělo přirozené a zacpávají buňky (více u cholesterolu).

Cukrovce se můžete snadno vyhnout, pokud nebudete jíst často a ve svém jídle se zaměříte spíše na zdravé tuky než na sacharidy. Pokud už chcete jíst cukry, jezte pouze ty přírodní v zelenině a ovoci.

Stejným způsobem si můžete cukrovku i vyléčit. V tomto případě je však nutné odhodit stranou obecné přesvědčení lékařů, že je nutné jíst často a pravidelně, a že při příjmu sacharidů se musíte vyhýbat ovoci s vyšším obsahem cukrů (jako např. banány). A to vše jen proto, abyste mohli nadále konzumovat sacharidy ve formě pečiva a těstovin. Přitom je na první pohled zřejmé, že banán je pro vaše tělo mnohem prospěšnější (vitamíny a minerály) než prázdné sacharidové kalorie z pečiva. Výběr je ale na vás. 

Jak jsem psala v článku o mléčných výrobcích, lidské zdraví je neskutečně monstrózní celosvětový byznys. O to, jak se cítíte se nikdo ve skutečnosti nezajímá. Za vším jsou ukryty peníze. Peníze za návštěvy lékařů a „odborníků“, za léky, za doplňky stravy. Když budete jíst málo, nebudete tolik kupovat jídlo. To je pro systém špatné. Když budete jíst dobře a budete zdraví, doktoři nebudou mít práci a výrobci léků odbyt. To je pro systém špatné. Když budete pravidelně vynechávat snídaně, kdo bude kupovat snídaňové cereálie? Už chápete, proč je snídaně ve skutečnosti TAK důležitá? :)

Vysoký cholesterol
Pokud se zabýváme vysokým cholesterolem, měli bychom sledovat tři parametry:
1) HDL („dobrý cholesterol“)
2) LDL („špatný cholesterol“)
3) Triacylglyceroly (tuky v krvi).

Celková hodnota by neměla být vyšší než „5“, to všichni dobře znáte.

Cholesterol je pro tělo velmi důležitý, jelikož jím jsou tvořeny membrány buněk a hormony. Pokud nepřijímáte cholesterol v potravě, o to spíše si ho tělo vyrobí, protože ho potřebuje. Hlavním viníkem vysoké hodnoty cholesterolu jsou tak opět sacharidy. Vysoko-tepelně upravené sacharidy (pečivo, těstoviny atd.) nejsou pro tělo přirozené a jejich nadměrná konzumace způsobuje záněty. Hlavním úkolem cholesterolu je tyto záněty „opravit“ (v cévách si to můžete představit jako drobné škrábance). Je-li v těle potřeba více oprav, vytvoří si více cholesterolu. Tak vzniká jeho vysoká hladina.

Podobně se na vysokém cholesterolu podílejí i živočišné tuky. Ty mají jiné chemické vlastnosti než většina rostlinných tuků a způsobují v těle záněty rovněž. Rostlinné tuky jsou totiž díky své nenasycené vazbě reaktivnější a reakcí (esterifikací) s cholesterolem vzniká tzv. „reaktivní pohyblivý produkt“, který vytlačuje špatný cholesterol (LDL) z těla pryč.

Závěr: Pokud tedy zařadíte do stravy zdravé (rostlinné) tuky na úkor sacharidů, velmi rychle si vysoký cholesterol vyléčíte.

Jako příklad mohu uvést svůj osobní příběh, podobně jako jsem ho uváděla u vysoké konzumace mléč-ných výrobků, která byla spojena s odvápněnými kostmi. Nikdy jsem nejedla žádné tuky, jelikož jsem se jich bála a byl mi zjištěn vysoký cholesterol. Bylo mi řečeno, že já to musím mít hlavně díky genetice, jelikož v té době jsem byla opravdu velmi hubená. Snažila jsem se to roky řešit a nechápala, jak já vlastně mohu mít vysoký cholesterol, když jsem nikdy nejedla tuky. Začala jsem se tím více zabývat a zjistila, že jsou to hlavně sacharidy, které způsobují vysoký cholesterol. Díky skvělému koučovi Radkovi Karbanovi jsem úplně změnila podíl makroživin a zařadila velké procento zdravých tuků na úkor cukrů (kokosový olej, ořechy, semínka, avokádo…) a najednou se mi podařilo si cholesterol za 4 měsíce vyléčit. Bylo to až neuvěřitelné.

Nikdy si nenechte nic nalhávat, že něco nejde, nebo to tak prostě je. Důvěřujte svému tělu a své intuici, ta se většinou nemýlí. Všechno špatné se dá „opravit“, stačí jen chtít!