Glukóza vs. fruktóza/glucose vs. fructose

Jaký je rozdíl mezi metabolismem glukózy a fruktózy? Poměrně veliký. V tomto článku jsem se zaměřila spíše na komplexnější vysvětlení.

honey-823614_640 

Glukóza i fruktóza se řadí mezi jednoduché cukry, na které se v těle štěpí cukry složitější.
Obecně cukry a bílkoviny jsou vstřebávány do krve  přes kapiláry a cévním uzlem se dostávají do jater. Tuky mají cestu trochu složitější, jelikož ty nejdříve putují přes lymfatický systém, až teprve potom se dostávají do krve, a nakonec končí v játrech.

Glukóza je metabolizovaná v játrech, stejně jako všechny složky potravy, nicméně, na rozdíl od fruktózy v játrech nekončí. Glukóza je použita na energetické procesy v těle a co se nespálí putuje do tzv. svalového glykogenu. Svaly každého člověka obsahují úložiště, do kterého se ukládá cukr ve formě svalového glykogenu. Obsah se liší podle velikosti svalů. Jiné zásoby bude mít 50 kilová žena a jiné zase sto kilový sportovec. Obecně se může jednat o obsah kolem 300 g glykogenu. Pokud sníme najednou spoustu cukru a nemáte již místo ve svalovém glykogenu, dojde k přeměně cukru na tuky procesem de novo lipogeneze.
Tento proces není pro tělo úplně energeticky výhodný. Je důležité si uvědomit, že to, z čeho tloustneme, jsou převážně tuky, které jíme současně se sacharidy. Uložit tuk z potravy, je pro tělo jednodušší, než ho složitě vyrábět ze sacharidů. Svalový glykogen má většina lidí téměř neustále naplněný, jelikož jíme mnohokrát za den a hodně sacharidů a nedáváme tělu prostor k využití našich zásob. I v ketóze  (pokud se stravujeme hlavně tuky) se nedostaneme na nulový obsah svalového glykogenu. Tělo je velmi chytré a glykogenem šetří. Podobná pravidla platí i pro obsah cukru v krvi. Nikdy nemůžete mít dlouhodobě nižší hladinu cukru v krvi než je jedna polévková lžíce, ani v ketóze. Obecně člověk přijme průměrně 30 takovýchto lžic denně, potom si umíte představit, jaká je to pro tělo zátěž. Cukry, jako jediná makro živina, nejsou esenciální. To znamená, že je nemusíme přijímat v potravě, i když nějaké potřebujeme pro mozek, nervové buňky a červené tkáně. Tělo si je umí mnoha způsoby vyrobit. Toto neplatí pro aminokyseliny a některé tuky, které musíme přijmout v potravě. Tělo je ale chytré a umí si samozřejmě vyrobit i aminokyseliny, ale ne způsobem, který je pro nás žádoucí a dobrý.
Pokud nebudeme zbytečně jíst cukry a tuky dohromady a nebudeme se sacharidy přejídat, neměli bychom zbytečně ukládat tuk. S příjmem sacharidů je ale bohužel spojeno zvyšování inzulínu a nárůst onemocnění cukrovky, cholesterolu a dalších civilizačních onemocnění. Pokud neustále několikrát denně stimulujeme inzulín, dojde k tomu, že přestane komunikovat s mozkem. U cukrovky prvního typu dochází kvůli přetížení k tomu, že slinivka přestane inzulín produkovat. U cukrovky II. Typu dochází k otupění receptorů v játrech, které inzulín nepřijímají, i když ho máme v těle spoustu. Všechna onemocnění se dají vyléčit nebo minimálně výrazně zmírnit.

Fruktóza je z velké části zpracovávána v játrech a prakticky nejde do svalového glykogenu tak jako glukóza. Existuje i jaterní glykogen, jehož zásoba je podstatně nižší, cca 50 g. Proto když sníme velké množství fruktózy, snadno se přemění na tuky. Pokud takto tělo neustále přehlcujeme fruktózou, dojde k tzv. nealkoholickému ztučnění jater a to je velký problém. Fruktóza primárně téměř nestimuluje inzulín, což vypadá jako dobré východisko pro lidi s cukrovkou. Nicméně, tímto způsobem si snadno způsobíme nealkoholické ztučnění jater. Neustálé přetěžování organizmu fruktózou u zdravých jedinců také končí rezistencí inzulínu, jelikož i fruktóza vstupuje do glukózového cyklu. Ovoce je zdravé, ale nemělo by se konzumovat ve velkém množství. Více problémů mohou způsobit koncentrované sirupy a medy. Takový agáve sirup obsahuje až 95% fruktózy.


Přemýšlejte nad tím, co konzumujete, jestli zbytečně nejíte cukry a tuky dohromady. Nejde jen o to, že z toho přiberete tuk, ale způsobuje to záněty těla a mozku.
Stačí nekombinovat cukry a tuky do různých jídel během dne. Nemusíte se zrovna stravovat pouze nízko-sacharidově, pokud vám to nevyhovuje.

What is the difference between metabolism of glucose and fructose? Quite serious. I will explain it as a complex.
Glucose and fructose are both simple sugars that are produced from another composed sugars in the body.
In basic, sugars and proteins are absorbed to the blood by capillary tubes and through portal vein they go to the liver. Fats firstly go to the lymphatic system and after that  to blood stream and finally to the liver too.

Glucose is metabolized in the liver, the same way as all macronutrients do, but after that, it is transferred to another parts of the body. Glucose is used for energetic processes in the body. Glucose, that is not used is then stored to muscle glykogen. Muscles of every person have special storage, where is the glucose stored as glycogen. Extensiveness  of the storage place depends on the size of the muscle. It is different for woman with 50 kilograms and for sportman  with weight 100 kilos. Basically, storage place can be around 300 grams. When you eat more sugar and there is no free space in muscle glycogen, sugars are stored as fat by process de novo lipogenesis.
This process is not energetically profitable for the body. It is really important to take in mind, that fat is macronutrient, from which we are storing fat, but only if we eat them at the same time with carbs!
We eat frequently during the day and a lot of carbs, so our muscle glycogen is in most cases almost filled. Even in ketosis, we have some glycogen in muscles. Body is very clever and is glycogen sparing. The same facts are for the blood and sugar in blood. There is always in long term perhaps 1 table spoon of sugar in complete blood system, even in ketosis.
Then think, standard human body takes perhaps 30 spoons per day! It is so stresfull for the body to handle it. Carbs are not essential. It means, that we need some for the brain, nervous cells and red tissues, but we have not eat them, because there exists so many ways for the body to produce it by itself.  It is not the case of amino-acids and some fats, which have to be provided to the body by eating. There exists of course the way, how the body can produce amino-acids itself, but it is not the way we are looking for.
In case of not eating carbs and fats together and not eating too much sugar in one sitting, your body should not store  much fat. But when we eat carbs, we spikes insulin and if it happens very often, it can end with diabetes, hight cholesterol and another lifestyle deseases. Insuline quits to comunicate with our brain. In case of diabetes type I, our pancreas becomes overloaded and gives up to produce insulin. In case of diabetes type II, receptors in the liver do not work properly and do not receive insulin even when there is a lot of this hormon in the body. These deseases can be healed or at least we can moderate consequences.

Fructose is metabolized in the liver, but it does not end in muscle glycogen mostly as glucose does.
There exists liver glycogen, but only with small storage place, perhaps 50 g. When you eat a lot of fructose, due to small storage space in the liver, there is much more possibility to store it as fat. When we still eat fructose, body has issue to handle it and your liver start to become fatty liver. It is serious  problem for you. There is almost the same result for your liver as if you drink alcohol.
Fructose does not stimulate insulin directly  a lot, so it looked that it would be great possibility for people with diabetes. But it is not, because there is existence of fatty liver. For healthy people, overloading by fructose can then easily end with insulin resistence too, because fructose enters glucose cycles in the body. Fruits is healthy, but only when we eat it in moderation. More problems cause concentrated sirups and honey. Agave sirup contains up to 92% of fructose.


Think about it what you eat. If you do not eat carbs and sugars together. It is not only about fat storage, but it causes inflammation in the body and brain. Just separate your carbs and fats to your different meals. There is no need to be still lowcarb, if  it is not way of eating you like.