Cholesterol/cholesterol is not so bad

Cholesterol je myslím velmi zajímavé téma. Dodnes si spousta lidí myslí, že cholesterol je způsobený konzumací tuků.
egg-1721440_640
Ve skutečnosti je cholesterol způsobený záněty v těle, které jsou primárně zaviněné sacharidy.
Cholesterol je velmi důležitá látka, bez které se tělo neobejde. Cholesterolem jsou tvořené veškeré membrány buněk, hormony, nervové buňky a spoustu dalších látek v těle. Dříve se myslelo, že záleží na tom, kolik cholesterolu přijmeme ve stravě, ve skutečnosti na tom téměř nezáleží.
Tělo potřebuje každý den minimálně 2000 mg cholesterolu, což odpovídá obsahu zhruba 40 vajec. Tedy pokud sníte jen velmi málo cholesterolu ve stravě, vaše tělo si ho stejně vyrobí. Pokud sníte více, vaše tělo si vždy vyrobí, kolik bude potřebovat.

Sacharidy v těle způsobují záněty, které se potom cholesterol snaží opravit. U tzv. špatného cholesterolu LDL záleží na tom, jestli jsou v jeho přítomnosti sacharidy. Potom dochází k oxidaci.
Ve skutečnosti mnohem více záleží na množství HDL a triacylglycerolů v krvi než na hodnotě LDL.
Já jsem sama měla vysoký cholesterol v době, kdy jsem byla velmi hubená a tuky jsem vůbec nejedla. Moje lékařka situaci vyhodnotila, jako že to mám dědičné a že se toho nezbavím. Není to pravda. Vyřadila jsem cukr a nahradila ho zdravými tuky v podobě kokosového oleje, avokáda, oříšků, semínek a podařilo se mi za pouhé tři měsíce vysoký cholesterol uzdravit. Toto je velmi častá odpověď lékařů, že všechno je dědičné.
 
Důležitá je konzumace zdravých tuků, které mají z chemického hlediska nenasycené vazby (kromě kokosového oleje, ten se ale zase řadí mezi přírodní nasycené rostlinné tuky). Tyto nenasycené vazby interagují v těle s cholesterolem jiným způsobem než cukry nebo nasycené  živočišné tuky. Nenasycené vazby jsou obecně reaktivnější než nasycené, proto díky reakci esterifikace dojde k „vytlačení“ špatného zoxidovaného cholesterolu, a je nahrazený dobrým HDL cholesterolem. I když pojem špatný a dobrý cholesterol není zrovna šťastný.
 
Nikdy se nesmiřte s tím, že něco nejde vyléčit.  Hledejte příčinu! Prášky neléčí, pouze potlačují důsledky nezdravého životního stylu.

Cholesterol is, I think, very interesting topic. There are a lot of people around the world who think, that high cholesterol is caused by fats.

In reality, high cholesterol is caused by inflammation in the body and this inflammation is caused mostly by the sugar.
Cholesterol is very important substance in the body. Membranes of the cells, hormons, nervous cells are created by cholesterol.
In history, people thought that it depends on amount of cholesterol, that we ate. In reality, it is not the case. The body needs every day perhaps 2000 mg of cholesterol, it is like when we eat about 40 eggs.
If you eat only small amount of cholesterol, your body creates own cholesterol to have this amount. If you eat more, your body creates less.
Sugar creates inflammation in the body and cholesterol is there to repair damages in the body. In present of sacharides, LDL , „bad cholesterol“ oxides and then it is the issue. Amount of HDL and triacylglycerides  is much more important.
 
I had high cholesterol myself in time, when I was very skinny, and did not eat fats at all. According my doctor, it was hereditary. But it is not the case. I omitted sugar and started to eat healthy fats (coconut oil, avocado, nuts, seeds…) and I cured my high cholesterol in 3 months.
It is very important to eat healthy fats, because these fats consist of unsaturated bonds, which react differenty with cholesterol (exepts coconut oil, there are mostly saturated fats, but this oil is healthy, plant based). Unsaturated fats are more reactive then satuared fats from chemical point of view. By reaction esterification is „bad“ oxidized cholesterol expelled out of the body.
I have to say that name good and bad cholesterol is not very good expression
 
You should never reconcile with the fact that you cannot cure some desease. Try to find he cause! Pills do not heal you, they only supress result of unhealthy life style you created.