Zdravá čokoláda za 5 minut_healthy chocolate in 5 minutes

Máte rádi čokoládu? Já jsem vždycky měla ráda sladké, ale také jsem si vždycky myslela, že všechno sladké je nezdravé.

Ve skutečnosti veškeré sladkosti se dají vyrobit ze zdravých ingrediencí, bez rafinovaného cukru a nezdravého tuku.

choco1choco2 

Ingredience:

  1. raw nepražené kakao (3 lžíce)
  2. tuk (2-3 lžíce)
  3. sladidlo (podle potřeby)

@1 Využíváme nepražené raw kakao, jelikož díky tomu, že není tepelně zpracováno, obsahuje spoustu přínosných látek pro tělo. Věděli jste, že nepražené kakao je 20 násobně vyšším antioxidantem než třeba borůvky?

@2 Jako tuk se využívá kokosový olej, nebo kakaové máslo, nejlépe v roztáté formě. Kokosový olej za pokojové teploty je spíše tekutý. Pokud je tuhý, můžete ho chvíli dát na topení nebo na vodní lázeň s teplou vodou a za krátkou chvíli bude v požadované hustotě.

@3 Jako sladidlo můžete využít jakékoliv tekuté sladidlo, sirup (agávový, datlový, rýžový, javorový atd.), med.

Postup: Nejdříve si dáme do misky kakao a přidáme sladidlo, podle toho, jak moc sladkou čokoládu chceme. Přilejeme kokosový olej. Neměl by být moc teplý, aby se vám čokoláda dobře spojila. Čokoláda by neměla být příliš hustá, aby se dala nalít, ale zároveň ne příliš tekutá, aby chutnala jako olej. Základem je vždy chuť kakaa.

Výslednou čokoládu můžete dochutit oříšky, rozinkami, skořicí, kokosem, sušeným ovocem….fantazii se meze nekladou. Čokoládu vložíme na 2 minuty do mrazáku a můžeme podávat. Čokoládu uchováváme v lednici nebo v mrazáku, pokud ji zrovna hned nesníme :-).

Do you like chocolate? You can make your own now from healthy ingredients.

Ingredients:

  • 1. raw cocoa (3 spoons)
  • 2. fat: coconut oil or cocoa butter (2-3 spoons)
  • 3. liquid sweetener: sirups, honey (according our need)

Working procedure:

We put cocoa first to the bowl. After that we add some sweetener and at the end we put melted coconut oil. We mixed together with spoon. Taste should not be like oil, but more like cocoa. It should not be too solid, but not  liquid too much. We can add some nuts, seeds, cinammon and so on. Finally, we pour it to some silicon mould and put to refrigerator or freezer.