Zdravá čokoláda/raw healthy chocolate

Čokoláda patří mezi opravdu oblíbené potraviny. Spousta lidí ji vnímá jako špatnou a myslí si, že by ji neměli jíst. V mém posledním článku jsem vás doufám přesvědčila o opaku. Ale jak jsem psala, není čokoláda jako čokoláda.

 

okolda_1

okolda_2


Proto přikládám recept, nebo varianty receptů, jak si takovou čokoládu vytvořit. Nebo si ji můžete i koupit, ale mně prostě ta domácí chutná nejvíc:-D

Co budeme potřebovat? Základní ingredience jsou 3.

Vždy potřebujeme kvalitní nepražené raw kakao jako základ. Dále zdroj tuku. Dříve jsem vyráběla z kokosového oleje, ale s kakaovým máslem se to nedá vůbec srovnat. A do třetice, pokud nechcete čokoládu bez cukru, nějaké tekuté sladidlo, sirup, med apod. Čokoládu můžete vylepšit nejen na povrchu, ale můžete i dovnitř přidat spoustu ingrediencí. Konzistence by měla být spíš tužší, ne moc tekutá, ale zároveň, abyste byli schopni ji přenést do silikonové formičky.
Já jsem si v poslední době oblíbila lámanou čokoládu, kterou pouze vylejete na pečící papír a dáte do lednice nebo mrazáku ztuhnout. Vždy začínejte kakaem, potom přidejte sladidlo a nakonec kakaové máslo, které musí být rozehřáté (na vodní lázni). Všechny ingredience jen smícháte v nějaké nádobě a rozmícháte lžičkou do hustší konzistence.

Varianty ingrediencí:
Základní:
80 g kakaového prášku
100-120 g kakaového másla
Sladidlo (sirup) podle toho, jak moc ji chcete sladkou. Pouze počítejte s tím, že v tekuté formě chutná sladčeji než v tuhé formě.

Další ingredience, které lze přidat do čokolády:
Ořechová másla, nejčastěji arašídové nebo kešu máslo. Čokoláda je potom hutnější.
Marmelády, nutely, nátěrky různých příchutí. U těchto ingrediencí nezapomeňte, že jsou sladké, není potom potřeba žádný sirup nebo sladidlo, anebo podstatně méně. Já nejčastěji používám sirup datlový nebo rýžový.
Pokud chcete mléčnou čokoládu, přidejte kvalitní sušené mléko s vysokým podílem tuků. Nekupujte levnou kokosovou smetanu do kávy, jelikož sladidlo vám v kombinaci se smetanou do kávy vytvoří sraženinu. Přidáte 1-2 lžíce a přidáte trochu kakaového máslo na získání požadované konzistence.

Ingredience na zdobení čokolády:
Různé druhy oříšků a semínek, arašídy nebo kešu
Kokosové chipsy, kakaové boby
Sušené ovoce, velmi dobré jsou lyofilizované maliny a borůvky, datle

Chocolate is favorite food for many people, but most of them take is as a treat. I hope that ,my last artical convinced you to eat chocolate every day. Proč jíst čokoládu každý den/why should we eat chocolate every day

But as I have already written, all chocolates are not the same and healthy.

Here is recipe for healthy chocolate in some variants. Or if you do not want to make it, just buy it.

There are 3 basic ingredients. At first, we need raw unroasted cocoa powder. Then some source of fat. I have used coconut oil before, but cocoa butter is much more better. It tastes great.
Then we need some sweetener. It should be in liquid state. Some sirup, honey, it depens on you.
Then, if we want, we can put some another ingredients into the chocolate and on top too.

Start always with cocoa powder, then add sweetener and finally melted cocoa butter. These ingredients are only mixed in some bowl and stirred.

Ingredience variants:
Basic ones:
80 g cocoa powder
100-120 g cocoa butter
Some sweetener, depens on your preferency

Other possible ingredients, we can put into chocolate:
Nut butters, mostly peanut butter or cashew butter. Chocolate is more denser.
Then we can use some jam,  hazelnut choco-creams and many other these creams. You can put into chocolate how much you want, but do not forget to their sweetness.

For milk chocolate, you can add coconut dried milk with high content of fat. You can add 1-2 table spoon and add a small amount of cocoa butter to have fine consistency.
Ontop ingredients:
All types of nuts and seeds, peanuts and cashew
Coconut chips, cocoa nibs
Dried fruit