Zelený čaj/green tea

Zelený čaj zahřeje a zároveň obsahuje spoustu dobrých přírodních látek. Využívají se mladé listy, které spaříme po dobu 15 vteřin nebo je zmrazíme po dobu 30 minut, usušíme a následně je můžeme využít jako čaj.

green-tea-3528474_640

Zelený čaj je velmi bohatý na antioxidanty, které pomáhají proti vysokému cholesterolu a volným radikálům. Zelený čaj je lepší antioxidant než oolong nebo černý čaj. Jedná se sice o stejnou rostlinu, ale zelený čaj není fermentovaný, oolong jen z části a černý čaj je zcela fermentovaný. Fermentační proces zničí spoustu antioxidativních polyfenolů.

Zelený čaj je známý pro své účinky proti rakovině. Pomáhá při hubnutí díky obsahu xanthinů (kofeinu, theobrominu a theofylinu). Zvyšuje tělesnou teplotu, dochází k pálení tuku a zároveň potlačuje chuť k jídlu.

Zelený čaj obsahuje theanin, který má uklidňující účinek na tělo a zároveň povzbuzující díky malému obsahu kofeinu.

Zelený čaj by se měl pít samostatně, jelikož obsahuje látky, které mohou anulovat účinky jiných bylinek nebo léků, včetně potravin. Zelený čaj zamezuje absorpci nutrientů do těla.

Obsahuje malé množství fluoridu, proto není dobré ho popíjet pořád. Lepší varianta je pravděpodobně červený čaj, který je asi 30x lepší antioxidant než zelený čaj a obsahuje jen malé množství polyfenolů a neruší účinky léků a bylinek.

Green tea is very good in wintertime and what is more it contains a lot of beneficial nutrients.
Use young new leaves. Boil leaves for 15 seconds or freeze them fo 30 minutes, then dry them and use later as a tea. Green tea is very high in antioxidants that help protect high cholesterol and free radicals. Green tea is better in antioxidants than either oolong or black tea. These are actually the same plant, but green tea is unfermented, oolong partially and black tea is fully fermented. Fermentation proces destory many of the antioxidant polyphenols.

Green tea is known for its anti-cancer properties. It also helps with weight loss due xanthines (caffeine, theophylin and theobromin). It acts as thermogenics, increases temperature through the increased burning of body fat and suppress appetite too.

Green tea contains theanine, which has calming action on the body and counters the stimulant action due  amount of caffeine.

Green tea should be drunk by itself, because it contains substances that can render other herbs or medication useless in the body, including what you eat. Green tea can hinder the absorption of nutrients into the body.


Green tea contains small amount of flouride, so take a break some times. It is better to dring red tea, that has 30x more antioxidants and containes only small amount of polyphenols, so it does not interfere with other herbs or medications.