Proč jíst čokoládu každý den/why should we eat chocolate every day

Existuje spousta důvodů, proč jíst čokoládu každý den. Dá se říct, že to i vřele doporučuji, protože čokoláda je vlastně superpotravina. Nemám tím na mysli samozřejmě nějakou levnou čokoládu z obchodu, která je vlastně plná rafinovaného cukru a kvalitní kakao a kakaové máslo to vidělo jen z rychlíku. Neříkám, že musíte jíst jen 100 % čokoládu, úplně bez cukru, ale samozřejmě, čím méně cukru, tím lépe.

chocolade

Co by taková správná čokoláda měla obsahovat?

Raw nepražené kakao. Proč nepražené? Kvůli zachování vitamínů a minerálů. V nepraženém raw kakau najdete spoustu prospěšných látek. Makronutrienty jako jsou bílkoviny a zdravé tuky, ale i spoustu mikronutrientů. Kakao obsahuje opravdu velké množství draslíku, jedná se o jednu z nejbohatších potravin na draslík vůbec. Draslík prakticky nelze suplementovat, jelikož denní dávka je 3.5-4-7 gramu! Standarně jedna komerční tableta obsahuje cca 100 mg draslíku, tak si to spočítejte????.
Pokud nejíte zeleninu, avokádo a oříšky a semínka, nelze draslík do těla dostat. A to patří mezi nejdůležitější minerály vůbec.

Kakao dále obsahuje velké množství hořčíku, který je asi nejdůležitější minerál vůbec. Podílí se asi na 400 reakcích, které se dějí v těle a bez hořčíku nejenže netvoříme energii z ATP, ale zároveň bez hořčíku se do buněk nedostanou další minerály.

Dále zde najdeme vápník, železo, zinek, který je velmi důležitý pro štítnou žlázu nejen pro vlasy a nehty a měď, bez které zase neplní funkci železo. Člověk může být často anemický, ale ve skutečnosti to není železem, ale nedostatkem mědi.

Dále obsahuje theobromin, což je stimulující látka. Nezapomeňte na to, že čokoláda je skvělá pro vás, ale pro zvířata je theobromin toxický.

Další významnou složkou je kakaové máslo. Kakaové máslo má stejně jako kakaový prášek výborné spektrum mastných kyselin. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, především vitamín E, hořčík, železo, chrom. Obsahuje i další látky jako je fenylethylamin a anandamid, které působí pozitivně na naše receptory“blaženosti“. A samozřejmě nesmíme zapomenout na antioxidanty.

Čokoláda je tedy plná minerálů, vitamínů a makroživin. Navíc díky obsahu nenasycených mastných kyselin v másle docílíte snížení ukládání cholesterolu v cévách. Samozřejmě v kombinaci se snížením konzumace cukru, která je hlavním viníkem zánětů v těle a následné oxidaci a ukládání cholesterolu, jak již znáte z mých předchozích článků. Co doopravdy způsobuje vysoký cholesterol?/What causes in reality high cholesterol?

Čokoláda je vlastně fermentovaná potravina, jelikož když se utrhne lusk, který obsahuje kakaové boby, nejdříve projde fermentací. Proto je čokoláda výborná i pro vaši střevní mikroflóru.

Není důvod se čokoládě vyhýbat, pokud jste milovníci čokolády. Právě naopak, jezte ji každý den, ale vybírejte dobře. Anebo si ji doma udělejte. Já ji dělám pořád. Sepíši brzy nějaký recept, jelikož do čokolády lze přidat spoustu dalších ingrediencí, jako jsou třeba ořechová másla, která s sebou přinesou další pozitivní benefity. Nebo ji lze posypat oříšky, sušeným kokosem, či ovocem. Lze vyrobit i mléčnou bez mléka, popřípadě můžete dovnitř klidně přidat nějakou ovocnou marmeládu Potom už tedy nebude raw a bude mít trochu víc cukru, ale komu to vadí. Mlsat se dá i zdravě. Tak směle do toho. :-)

 

There exist a lot of reasons to eat chocolate every day. And what is more, I really recommend it, because it is superfood, according my opinion. When am I speaking about chocolate, I do not mean whatever cheap chocolate, this is only refine sugar and I do not think that there is some raw cocoa and cocoa butter in it. I do not mean that you are supposed to eat only 100% chocolate without sugar, but of course, this one is the best one for your health.

What should this healthy chocolate contain?
At first, raw unroasted cocoa powder, because of having vitamins and minerals. In raw cocoa, there is a lot of healthy micro and macronutrients. From macronutrients, these are fatty acids (fats) and proteins. More important are micronutrients. Cocoa contains really a lot of potassiunm, one of the most important mineral. And there is plenty of it. Daily income should be between 3.5-4.7 grams! It is really a lot and it is not easy to have in the diet, if you do not eat a lot of green veggies, avocados, nuts and seeds. Potassium is almost impossible to suplement, because standardly, one tablet contains 100 mg of potassium. So you can count how many tablets do you need????.

Cocoa contains a lot of magnesium, this is the most important mineral, I think. Magnesium is important for 400 reactions in the body. It is important for creating energy ATP. Without it, we are tired and without magnesium, another minerals cannot go to the cells.

In cocoa we find calcium, iron, zinc, very important for thyroid function, not only for skin and hair health, and copper, very important for function of iron.

Theobromin is in cocoa too. This is some kind of stimulant. Do not forget on the fact that chocolate is good for you, but not for some animals, it is toxic.

Next and very important ingredient is cocoa butter. Cocoa butter is in the same way as cocoa powder great, because it contains perfect spectrum of fatty acids. There is a lot of vitamins and minerals too, mostly vitamin E, iron, chromium. There are another fine substance in it like fenylethylamin and anandamid, these two influence your good mood. Antioxidants are very important too.

Chocolate is stuffed with minerals, vitamins and macronutrients. What is more, it contains unsaturated fatty acids, these are very good for lowering of your plugged cholesterol in your arteries. But firstly, you have to omit sugar, lower inflammation and prevent oxidation and storing of cholesterol via it. You can find some another articals with this topic in my blog. Co doopravdy způsobuje vysoký cholesterol?/What causes in reality high cholesterol?

Chocolate is fermented food, because cocoa pod is fermented at the beginning. So then chocolate is very good for your microbiom too.

There is no reason to not eat chocolate, if you love it. Eat it every day and you will be healthy. You can make it by yourself at home, I am make chocolate very often. You can add to the recipe another ingredients like nuts butter, dried coconut, fruits, another nuts and seeds. Or you can make milk vegan chocolate too. What is very tasty, you can add some jam, there will be more sugar and it is not raw, but who does care????.

Eat sweets, but healthy and tasty ones.