Je agáve sirup opravdu zdravý?

Je agáve sirup opravdu zdravý?
V poslední době se hodně rozmohlo slazení zdravými sirupy místo nezdravého bílého cukru. Jedním z nich je oblíbený agáve sirup, který je vyrobený z rostlinného zdroje.

maple-2232088_640 

Klasický bílý cukr je vlastně sacharóza, což je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Glukóza zvyšuje hormon inzulín a fruktóza je přímo metabolizována v játrech a nezvyšuje inzulín. Časté pojídání glukózy vede k rozvoji cukrovky II. typu.

Díky tomu, že agáve sirup nezvyšuje tolik inzulín jako klasický cukr a má méně kalorií, začali jsme ho hojně používat a co nejvíce doporučili využívání i diabetikům. Problém ale je, že agáve sirup obsahuje 85-95% fruktózy! Jedná se o koncentrovanou fruktózu.

Jak bylo řečeno, fruktóza se metabolizuje v játrech a díky nízkému obsahu jaterního glykogenu, se opravdu velmi snadno přeměňuje na tuk a způsobuje nealkoholické zatučnění jater tzv. „fatty liver“, což je velký problém. V dnešní době mají zatučněná játra už i děti.

Fruktózu samozřejmě najdeme i v ovoci. Ovoce ale obsahuje zároveň spoustu vlákniny a prospěšných látek, nejedná se tedy o koncentrovanou fruktózu pokud ovoce jíme vcelku. Vyrábění šťáv z ovoce se nedoporučuje.