Potraviny

Co je to lepek/ What gluten means

Mnoho lidí řeší v dnešní době lepek. Je dobrý, nebo špatný? Co to ve skutečnosti lepek vůbec je?   Lepek najdeme nejčastěji v obilí, v zrnech. Vždy se jedná o kombinaci dvou bílkovin-proteinů. Můžeme kombinovat 4 bílkoviny. Glutelin, prolamin, albumin a globulin. Ve skutečnosti, lepek, jak ho znáte, je kombinace glutelinu a prolaminu. Existuje ale více druhů lepků a lepek, sám o sobě, není viníkem problémů, které v těle způsobuje. Viníkem je rozpustná frakce prolaminu, která se jmenuje ...

Proč jíst čokoládu každý den/why should we eat chocolate every day

Existuje spousta důvodů, proč jíst čokoládu každý den. Dá se říct, že to i vřele doporučuji, protože čokoláda je vlastně superpotravina. Nemám tím na mysli samozřejmě nějakou levnou čokoládu z obchodu, která je vlastně plná rafinovaného cukru a kvalitní kakao a kakaové máslo to vidělo jen z rychlíku. Neříkám, že musíte jíst jen 100 % čokoládu, úplně bez cukru, ale samozřejmě, čím méně cukru, tím lépe. Co by taková správná čokoláda měla obsahovat? Raw nepražené kakao. Proč nepražené? Kvůli za...

Matcha tea

Matcha tea se řadí mezi zelené čaje a obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek. Myslím, že ho můžeme zařadit mezi jedničku mezi zelenými čaji. Co obsahuje:• Katechiny  (antioxidanty)• Minerály: draslík, vápník, železo• Vitamíny: A, C• Tein• Bílkoviny Účinky na tělo:• Pomáhá spalovat kalorie• Detoxikuje tělo díky vysokému obsahu chlorofylu• Posiluje imunitní systém• Navozuje pocit klidu a uvolnění• Posiluje paměť a koncentraci• Pre...

Čerstvé ovoce a zelenina vs. mražené/fresh fruits and vegetables vs. frozen ones

Lidé často dávají přednost čerstvé zelenině a ovoci oproti mraženým, protože si myslí, že obsahují více vitamínů. Opak je ale pravdou. Toto tvrzení samozřejmě neplatí, pokud porovnáváme čerstvou a vařenou zeleninu a ovoce, jelikož teplem dochází k degradaci velké spousty cenných látek.Jak to ve skutečnosti funguje? Už po pouhých několika minutách začne ovoce a zelenina degradovat, ztrácet vodu a cenné vitamíny a minerály. Když si představíte, jak dlouho ještě ovoce a zelenina někde leží, ve ...

Zelený čaj/green tea

Zelený čaj zahřeje a zároveň obsahuje spoustu dobrých přírodních látek. Využívají se mladé listy, které spaříme po dobu 15 vteřin nebo je zmrazíme po dobu 30 minut, usušíme a následně je můžeme využít jako čaj. Zelený čaj je velmi bohatý na antioxidanty, které pomáhají proti vysokému cholesterolu a volným radikálům. Zelený čaj je lepší antioxidant než oolong nebo černý čaj. Jedná se sice o stejnou rostlinu, ale zelený čaj není fermentovaný, oolong jen z části a černý čaj je zcela fermentovaný...

Zázvor/ginger

Zázvor se řadí mezi obecně známé léčivé potraviny.  Oceníme ho hlavně v zimě, když jsme více nachlazení a nemocní. Čerstvý i sušený zázvor podporuje sekreci trávicích enzymů. Působí proti vysokému tlaku, bolesti hlavy, proti ranním nevolnostem, kolikám, uvolňuje plyny. Dále působí proti pálení žáhy, trávicím a střevním obtížím a dokonce proti nevolnostem způsobeným chemoterapií.Zázvor patří mezi nejlepší přírodní inhibitory enzymu 5-LO, který je chemicky příbuzný COX-2, zdroj potravy pro...

Česnek/garlic

Česnek je antibiotický, protiplísňový, antiparazitický, antivirový. Působí proti červům, houbám a infekcím. Obsahuje skoro 80 sloučenin síry a je efektivnější než antibiotika v mnoha případech, ale na rozdíl od antibiotik nezlikviduje střevní mikroflóru. Česnek se řadí mezi nejsilnější a nejúčinnější bylinky vůbec. Pomáhá proti rakovině, ničí nádory, stabilizuje krevní tlak a cholesterol. S těžkými kovy tvoří cheláty. Kromě infekcí se používá i proti bronchitidě, revmatismu, úplavici a prot...

Zelí/cabbage

Zelí patří mezi křížatou zeleninu, která je velmi nutričně bohatá a společně s brokolicí, květákem a kapustou je velmi vhodná pro muže a ženy v přechodu, jelikož pomáhá využití správného množství estrogenu v těle. Účinky na tělo:• Posiluje imunitní systém• Pomáhá při únavě• Udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi• Udržuje zdravé kosti, zuby, kůži, vlasy, nehty• Antioxidant, prevence proti rakovině• Chrání proti kardiovaskulárním chorobám• Působí proti b...

Cuketa/zucchini

Léto je období, kdy všichni máme spoustu cuket na zahrádce a je to jedině dobře, jelikož tako zelenina obsahuje spoustu přínosných látek. Zároveň se dá připravovat a vařit na spoustu způsobů.   Co obsahuje:• Vitamíny A, B komplex, C• Minerály: hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor• Vláknina• karoteny Účinky na tělo:• posiluje zrak, svaly a srdce• odbourává stres• zlepšuje činnost mozku• detoxikuje organismus• odvodňuje• antibakteriální ...

Chřest/asparagus

Máte rádi chřest? Pokud ho jíte, dobře děláte. Co obsahuje:• Minerály: železo, draslík, vápník, zinek, fosfor, jód• Vitamíny: provitamín A betakaroten, vitamín C, E, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, kyselina pantothenová B5, kyselina listová B9, biotin B7)• Účinky na tělo:• Prevence rakoviny• Výborný pro močové cesty a ledviny• Čistí krev a stimuluje krvetvorbu• Je močopudný• Afrodiziakum• Přispívá k detoxikaci• Zlepšuje kvalitu kůže, vlasů...

Stránka 1 z 4 - 37 položek celkem