Co doopravdy způsobuje vysoký cholesterol?/What causes in reality high cholesterol?

O cholesterolu stále kolují velké mýty, které vychází z vědecky nepodložené studie z roku 1950.

cholesterol-149091_640 

Nicméně, na základě této studie se našel viník, příčina kardiovaskulárních chorob a vysokého cholesterolu, a vytvořila se naprosto nesmyslná potravinová pyramida, kterou používáme dodnes. Velmi se divíme, jak moc narůstá cukrovka, obezita, vysoký cholesterol a podobně.

Pokud máme vysoký cholesterol, existují jen dvě příčiny. První z nich je prostě fakt, že pálíme tuk a toto se může stát u nízkosacharidových „diet“, kdy pálíme více tuku, který se dostává do krve a na chvíli máme prostě cholesterol vyšší.
Druhá příčina je ta, že váš cukr nebo inzulín je vysoký a tento fakt ovlivňuje váš cholesterol.

Jak je to tedy s cholesterolem a proč některé výsledky jsou naprosto nevypovídající?

Cholesterol je naprosto přirozený, tvoří ho naše játra a pouze 15% je pokryto stravou. Reálně to funguje tak, že množství, které nepřijmeme v potravě, si tělo stejně vyrobí. Jedná se opravdu o velké množství.

Ve skutečnosti to není cholesterol, který způsobuje problémy, jelikož je pro naše tělo velmi důležitý. Tvoří vitamín D, testosteron, estrogen, všechny další hormony a membrány buněk.

LDL and HDL nejsou špatné nebo dobré cholesteroly. LDL a HDL ve skutečnosti nejsou samy o sobě cholesteroly, ale pouze nosiče pro cholesterol a další látky. HDL (dobrý) přenáší cholesterol do jater a LDL (špatný) přenáší cholesterol z jater do buněk těla. Problém je v tom, že LDL je primárně nosičem pro triacylglyceroly, neboli nechemicky tuky.
LDL a HDL jsou ve skutečnosti tedy lipoproteiny (forma bílkoviny). Můžete si je snadno představit jako lodičky na moři, jelikož cholesterol se bojí vody. HDL tedy přenáší cholesterol do jater a LDL zpět do těla, ale jak jsem již řekla, hlavním úkolem LDL je přenos tuků. Pokud bychom neměli LDL, nikdy bychom tuky nemohli pálit a být štíhlí. Nedocházelo by k jejich mobilizaci.

Představte si tedy LDL jako loďku, která transportuje primárně tuky a cholesterol je přítomný jako záchranná vesta. Jakmile se tento cholesterol setká v krevním řečišti s cukry, dojde ke glykaci a spojení cholesterolu a cukru v lipoprotein, který je mnohem pevnější. Za normálních okolností LDL nosí tuky a cholesterol a bez problému vyloží „náklad“ do buněk. Pokud je ale přítomen cukr, dojde k oxidaci a zároveň se změní struktura LDL nosiče a LDL nemůže na břehu vyložit náklad. Tělo je potom nucené tvořit nové a nové lodičky, aby zajistilo potřebu těla. V tuto chvíli vzniká problém, jelikož začneme mít více cholesterolu LDL než je potřeba. Tento cholesterol může být potom vyložen pouze na cévních stěnách a tak se také děje.

 

Potom přichází na řadu zánět a bílé krvinky, které toto berou jako atak na cévní stěnu a vytvoří z cholesterolu nafouklé útvary, které potom ucpávají cévy.

Jak tedy zjistit, jak jste na tom s cholesterolem? Nejlepší způsob je nechat si udělat kompletní test cholesterolu na jednotlivé frakce. Již jsem to psala v minulém článku o cholesterolu a cukrovce, že sama jsem měla vysoký cholesterol v době, kdy jsem byla opravdu velmi hubená a má doktorka mi řekla, že to mám dědičně. Navíc já jsem přeci tuky vůbec nejedla. Potýkala jsem se s tím několik let a snažila se to řešit, ale nakonec mi pomohli 4 měsíce na tucích s vynecháním cukrů a můj cholesterol byl najednou v pořádku.

Důležité je se zaměřit na jednotlivé frakce. Pokud HDL, triacylglyceroly, A1C (cukry) jsou nízko, vše je v pořádku i pokud máte vysoký LDL, jedná se pravděpodobně o dobrý LDL a pálíte tuky. Problém nastává hlavně v případě, pokud triacylglyceroly jsou vysoké.

Z výše uvedených slov je tedy jasné, že viníkem jsou opět sacharidy, jelikož bez nich by k tomu nikdy nedocházelo. Zkuste vynechat cukr a nahradit ho zdravými tuky (kokosový olej, olivový olej…, oříšky, semínka, avokádo) a uvidíte, že problém s vysokým cholesterol bude brzy vyřešen.

 

There are a lot of myths about cholesterol. All of them come out from unsubstantiated study from 1950.
However, because of this study, fats were stated as bad and as cause of high cholesterol and problem of cardiovascular diseases and food pyramid was created. This nonsensical food pyramid is used up to now. Then we are wondering, why there are so many diabetes, high cholesterol, obesity and any other diseases.

There are only two causes, when we have high cholesterol. The first is that we follow low-carb or keto diet and from the beginning, we have more fats in our bloodstream, because we burn fat. The second one is presence of high insulin or high sugar. It influences your high cholesterol after that.

How is it in reality with cholesterol and why some results can be absolutety not telling anything?

Cholesterol is vital, only 15% of cholesterol goes from our diet. In reality, it works like this. If you eat small amount of cholesterol, your body creates more and if you eat more, your body creates less.

It is not cholesterol itself who causes problem, because cholesterol is very important. It creates vitamin D, testosterone, estrogen and many hormons. It creates membrane of the cells too.

LDL and HDL are not good or bad cholesterol. In reality, they are carriers, not cholesterol itself. They trasport many substances. HDL (good one) tranports cholesterol to the liver and LDL (bad one) carries cholesterol to the cells of the body. What is issue is the fact, that LDL is primarily carrier for triacylglycerols (fats).
LDL and HDL are lipoproteins (type of protein with specific function). You can easily imagine like boats on the sea, where cholesterol does not like the water. As it was said before, HDL trasports cholesterol to the liver and LDL bad to the cells, but these are fats that are transport from the river mainly. If we had not LDL, we would never burn fats and would not be slim, because there would not be any mobilization of fats.

Imagine LDL like a boat that carries fats and present cholesterol is like life jacket. When this cholesterol meets sugar in blood stream, there glycation occurs and cholesterol binds with sugar and this bond is very strong. Normally, without sugar, LDL carries fats and cholesterol and unload cargo to the cells. But in presence of sugar, oxidation occurs, structure of cholesterol is changed and LDL cannot unload cargo. The body is made to create more and more boats, because transport of cholesterol is so important for the body. Now starts the issue. We have a lot of cholesterol that can be unloaded only on blood vessels walls.

Then inflammation comes and white cells takes this as atack to cell walls and creates from cholesterol puffy formations, that clog vessels.

How you can find information about your cholesterol? The best thing is to let somebody make complete cholesterol test. Fraction test. I have already written in one my artical, that I had myself high cholesterol in time, when I was really skinny and my doctor told me that it is hereditary. What is more, I have never ate fats before. I have tried to solve it couple of years and finally it helped 4 months eating healthy fats, not eating sugars and my cholesterol was fine.

The most important is to look at cholesterol fractions. If HDL, Triacylglycerols and A1C (sugars) are fine, everything is ok and when your LDL is higher, it is most probably good LDL and you burn more fat. Problem occurs when your triacylglycerols are high.

It is clear now that it is sugar again to make problem. Try to replace sugar by healthy fats (coconut oil, olive oil…, nuts, seeds, avocado) and you will see that your problem with high cholesterol will be solved soon.