Zdraví zadarmo? Co třeba pampeliška....

Přemýšleli jste někdy nad tím, kde najít potraviny, které obsahují nejvíce nutrientů v přirozené podobě? Stačí se rozhlédnout kolem sebe a nemusíte zrovna chodit do lékárny  kupovat drahé suplementy. Většinu těchto minerálů, vitamínů a dalších přírodních prospěšných látek najdete přímo v přírodě a zadarmo!

dandelion-4119846_640

Je nutné pouze dané rostlinky dobře znát, abyste je nezaměnili s něčím jedovatým. Například pampeliška, sléz jarní a kopřiva se řadí mezi kompletní potraviny.
Ovoce a zelenina, které máte doma, často nestačí, jelikož půda je vyčerpaná a neobsahuje dostatečné množství potřebných látek. Dokonce už zhruba 15 minut po utržení plodu ze stromu, dochází k oxidaci a degradaci prospěšných látek. V přírodě zvířata nikdy nejedí nezralé plody, jelikož instinktivně dobře ví, že mohou být pro tělo toxické. Obsahují enzymy a jedovaté kofaktory, které zabraňují zvířatům, aby je právě jedli, dokud nedozrají. Většina ovoce a zeleniny, které jíme, se bohužel trhá nezralá, což není pro nás zrovna optimální.
Lidé jsou  navyklí na sladkou chuť  a co není sladké, jim nechutná. Nicméně, hořká chuť je ta správná a zdravá a obecně platí to, že co je hořké, to výborně čistí játra. Víte proč vaši domácí mazlíčci (hlodavci) mají nejraději listy pampelišky? Protože instinktivně jedí to, co je nejvíce přínosné a bohaté na živiny pro jejich tělo.

Pampeliška je hořká, ale velmi zdravá a můžete konzumovat všechny její části. Čistí krev, játra, pomáhá rozpustit ledvinové kameny, pomáhá proti akné, působí proti nadýmání, anemii a vysokému cholesterolu, cukrovce, stabilizuje inzulín. Působí jako prevence proti rakovině, je dobrá pro zdraví střev, funguje proti zažívacím obtížím. Stimuluje tvorbu žluče, je lehce diuretická a projímavá. Bílý nektar z pampelišky léčí bradavice, pupínky a mateřská znaménka, kterých se takto můžete přirozeně zbavit.


Pampeliška obsahuje velké množství velmi důležitého draslíku (listy, květ a stéblo). Stébla se dají použít jako „brčka“ na pití. Dále osahuje spoustu antioxidantů, vitamín A, E, B komplex, C, D, vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor, síru, křemík, sodík, saponin (rostlinný glykosid používaný k čištění) a fytoestrogeny. Funguje na chronické ekzémy, akné a dnu.
Kořen je výborný zdroj probiotik a pražený kořen se používá jako náhrada kávy. Je výborný zdroj minerálů a stopových prvků pro kosti, chrupavky, šlachy a vazy. Odstraňuje kyselost z krve a obsahuje vlákninu.

Rostlin, jako je pampeliška, je v přírodě opravdu hodně. Čím mají delší kořeny, aby se dostaly k vodě, tím větší spektrum minerálů, vitamínů a přírodních látek obsahují. Můžete začít třeba salátem z mladých lístků pampelišky.:-). Přeji dobrou chuť!