Sléz jarní

Sléz jarní je velmi rozšířená rostlinka a je opravdu velice nutričně bohatá. Konzumovat ji můžete celou. Listy mají jemnou příjemnou chuť. Z kořene si lze udělat čaj, který má pozitivní účinek na celý zažívací trakt.

malva-sylvestris-2098790_640

Pokud sléz zchladíme, zgelovatí, jelikož obsahuje rostlinné lepidlo. Toto lepidlo pokrývá zahleněné membrány a uklidňuje podrážděné tkáně v těle. Proto je dobrý pro bolavý krk, bronchitidu, rozedmu plic. Využívá se pro žaludeční a střevní obtíže, problémy s močovým měchýřem apod.
Podporuje imunitu, zjemňuje kůži a podporuje laktaci u kojících matek.
Čaj z listů slézu se využívá při problémech s ledvinami, zadržování tekutin a při nesprávné funkci sleziny. Listy se dají jíst čerstvé, v salátu, nebo z nich lze udělat smoothie.
Ze slézu si můžeme snadno vyrobit šampón. Vložíme listy do mixéru s trochou vody, potom je necháme hodinu uležet a zcedíme dužninu až zůstane pouze gelovitá hmota. Potom přidáme stonek z juky a znovu rozmixujeme. Toto lze použít jako šampon nebo tělové mléko. Pokud aplikujeme gelovitou složku do vlasů a necháme uschnout, získáme přirozeně vlnité vlasy. Kořen můžeme použít jako kartáček na zuby. :-).