Kopřiva

Kopřiva se řadí mezi skvělé rostliny, kterými si zadarmo můžete vylepšit své zdraví. Stejně jako například na pampelišce, tak i na kopřivě přežijete. Konzumovat můžete celou rostlinu.

stinging-nettle-503939_640

Jakým způsobem ji můžete jíst? Lístky jednoduše zabalíte chloupky směrem dolů a vložíte do úst. Sliny okamžitě neutralizují případné popálení. Pokud ale k popálení dojde, i tak je to velmi léčivé. Ve skutečnosti se jedná o kombinaci kyseliny mravenčí, serotoninu, histaminu, cholinu a křemíku.

Kopřiva je jeden z nejbohatších zdrojů proteinů a minerálů, převážně vápníku, železa, křemíku. Hojně je zastoupen chrom, měď, hořčík, fosfor, draslík, selen, síra a zinek. Z vitamínů jsou to vitamín C, vitamín K, vitamín A, kompletní B komplex, vitamín D.
Mezi další látky se řadí bioflavonoidy, saponiny, acetylcholin a serotonin.

Kopřiva působí antidepresivně, antibioticky a proti plísňově. Pomáhá rozpouštět ledvinové kameny, reguluje štítnou žlázu, redukuje podkožní tuk, zvyšuje energii, působí proti anémii a vředům, rozpouští cholesterol a působí lehce projímavě. Kopřiva obsahuje kyselinu mléčnou, která působí proti rakovině tím, že buňky vyhladoví.

Pokud se chcete zbavit artritidy a pokud začínáte přicházet o vlasy, přiložte kopřivu na dané místo a nechte do těla vpustit léčivé látky.

Semínka kopřivy jsou velice bohaté na proteiny a zdravé tuky. Kopřiva je stejně jako pampeliška velmi dostupná, stačí se jen zbavit předsudků a začít se léčit.